De gemeente als ondernemer?

Harry Morskate | 16 Fevrier 2010
Het is duidelijk dat de gemeente in ernstige financiële moeilijkheden verkeert. Monsieur HAMIDANI percepteur de la trésorerie de Bédarieux et comptable de la mairie heeft dat zeer duidelijk gemaakt. De gemeenteraad moet snel tot een heel ander financieel beleid komen om in de toekomst noodzakelijke investeringen in de infrastructuur te kunnen doen.

Zijn conclusie was: het onmiddellijk reduceren van de uitgaven of het aanzienlijk verhogen van de inkomsten.

Maar is deze laatste optie een reel uitgangspunt? Om inkomsten te verhogen moet de gemeente feitelijk als ondernemer optreden. Met de benodigde ondernemers kwaliteiten, organisatie en uiteraard ook risico's. Geen van deze voorwaarden lijken aanwezig.
Het bewijs van zwak ondernemerschap is de organisatie van de gemeente. Daarom kunnen risico's niet aangegaan worden mede gezien de deplorabele toestand van de gemeentelijke financiën.  De ruimte om de belastingen te verhogen ontbreekt omdat de plaatselijke belastingen al veel hoger zijn dan gemiddeld. Dan rest er feitelijk niets anders dan te bezuinigen.

De uitspraak van de burgemeester: "Burgemeester geeft toe dat deze visie onbetwistbaar is, maar het mag niet genegeerd worden dat het belangrijkste doel van de politieke actie is, te dienen en de levens van medeburgers en de dienst aan bevolking te verbeteren." doet het ergste vrezen voor de infrastructuur en de portemonnee van de burger.

La commune de DIO ET VALQUIÈRES, située dans le département de l'HERAULT, au pied des Cévennes, réunie trois hameaux DIO, VALQUIÈRES et VERNAZOUBRES, d'une importance quasi égale, et abrite 139 habitants sur une superficie de 1.877 hectares. La Gazette de Dio et Valquières est une initiative de citoyens concernés qui surveillent de façon critique la politique municipale.

Gazette de Dio et Valquières